Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σχολείο στις 09:00; Γονατογραφήματος το ανάγνωσμα


Χθες το βράδυ ο Υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και υπερασπιζόμενος την εξαγγελία για έναρξη του σχολικού ωραρίου στις 09:00 είπε ότι το πλεονέκτημά της είναι ότι κατά τον σύγχρονο τρόπο ζωής τα παιδιά κοιμούνται αργά και επομένως είναι κρίσιμο να κερδίζουν 1 ώρα ύπνου το πρωί. (Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: https://webtv.ert.gr/ert1/themata/o-ypourgos-pedias-kostas-gavroglou-stin-ert-1/)



Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Λακασά πώς αυτό μπορεί να εναρμονιστεί με το ωράριο εργασίας των γονέων, ο Υπουργός απάντησε ότι και τώρα είναι δυνατό να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο αρκετή ώρα πριν από την έναρξη του ωραρίου και επομένως αυτό μπορεί να συνεχιστεί και υπό το νέο ωράριο των σχολείων. Με άλλα λόγια, θα μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά στο σχολείο π.χ. στις 07:30, παρ' ότι εκείνα θα αρχίσουν το σχολικό πρόγραμμα στις 09:00.



Αν αυτό έχει στο μυαλό ο Υπουργός, τότε:



- Πώς εξυπηρετείται με το νέο ωράριο η ανάγκη να κοιμούνται τα παιδιά 1 ώρα περισσότερο, αφού εκείνα την ίδια ώρα θα πηγαίνουν σχολείο (για την πλειοψηφία των παιδιών που οι γονείς εργάζονται)

- Δεν θα είναι επιβαρυντικό για την εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά να αρχίζουν την εκπαιδευτική εργασία μετά από 1-1,5 ώρα παιχνίδι (σωματική κόπωση, απόσπαση προσοχής κλπ.), δηλαδή ήδη εν μέρει "κουρασμένα";

- Δεν θα είναι ακόμη περισσότερο κουραστικό για τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία την ώρα που θα χάνουν το πρωί να την κάνουν "ντάλα μεσημέρι", σχολώντας έτσι μία ώρα αργότερα; Και αυτό δεν θα οδηγήσει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών να μετατοπιστεί χρονικά μία ώρα αργότερα, ώστε και να κοιμούνται το βράδυ μία ώρα αργότερα;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα περί νέου ωραρίου είναι μία ακόμη "εξαγγελία του αέρα" και ότι εξαρχής δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόθεση υλοποίησης. Σκοπός είναι να δείξουν ότι "είμαστε εναλλακτικοί" και "σκεφτόμαστε ριζοσπαστικά". Απλά ο τρόπος και αυτής της εξαγγελίας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ασχοληθούν με κανένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, με οποιοδήποτε ζήτημα που για να αντιμετωπιστεί θέλει συντονισμό περισσότερων δράσεων. 



Η σκέψη για σχολικό ωράριο που να αρχίζει στις 09:00 δεν είναι για τα σκουπίδια, αλλά δεν  μπορεί να αποτελεί κάτι που εξαγγέλλεται "στο γόνατο". Για να εξαγγελθεί και να υλοποιηθεί απαιτεί επίλυση πολλών άλλων παράλληλα ανακυπτόντων προβλημάτων και ένταξη στο συνολικό τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Φοβάμαι, όμως, ότι με την σημερινή κυβέρνηση, τούτο αποτελεί το δικό μας κηνύγι της ουτοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου