Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα της παθογένειας της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας ότι για 40 χρόνια περίπου, από την δεκαετία του 1980, συζητούμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Κι αν την δεκαετία του 1980 τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και ο διάλογος είχαν μια κάποια αξία, η πάροδος των χρόνων και ο τρόπος του πολιτεύεσθαι των φορέων των αντίθετων απόψεων, καθιστά την συνέχιση της συζήτησης μια φάρσα.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο σχετικός διάλογος τη δεκαετία του ’80 ήταν σχετικώς ενδιαφέρων. Μετά 40 έτη, όμως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάθε διάλογος είναι πραγματικά ανούσιος. Εν έτει 2019 και ενώ έχει ξεκινήσει η 4η βιομηχανική επανάσταση και η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη εισέλθει στη ζωή μας και η επιρροή της στην καθημερινότητά μας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, είναι αδιανόητο να προβάλλεται οποιοσδήποτε ισχυρισμός σχετικά με το μονοπώλιο του Κράτους στην παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Άλλωστε, σκοπός των πολεμίων της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρα μικροκομματικός: Να μην διαταραχθεί ένα κακοφορμισμένο σύστημα που συγκροτούν κάποιοι καθηγητές και κάποιοι φοιτητές και που αποτελούν τμήμα του στενού πυρήνα της παράταξης που μας κυβερνά.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι για άλλη μια φορά αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό – εννοώντας την παράταξη που ανήκω – με συνέπεια υποστηρίζουμε εξ αρχής το αυτονόητο, που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, έχοντας δικαιωθεί ιστορικά: Η οργανωμένη παροχής γνώσης και σε πανεπιστημιακό επίπεδο – πάντα υπό τον όρο διασφάλισης προδιαγραφών ποιότητας – είναι αδιανόητο να μην είναι ελεύθερη.
Δυστυχώς, μας έλαχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξελέγη το 2015 και που πήρε παραμάζωμα τα πάντα στο διάβα της να θελήσει να ασχοληθεί και με το Σύνταγμα (τρομάρα της), μπλοκάροντας – μεταξύ άλλων – για άλλα 5 έτη την απελευθέρωση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ευτυχώς, σε λίγους μήνες η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αποτελεί εμπόδιο σε καθετί δημιουργικό στη χώρα, θα αποτελεί παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου