Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Είναι το κλείσιμο των δημοτικών έσχατο μέσο;


Από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων (
https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-hardalias-papaeyaggeloy-koronoios) ακούμε ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. Άλλωστε το γενικό lockdown μετρά μόλις μία εβδομάδα, όταν οι Αρχές και οι ειδικοί μας έχουν πει ότι απαιτούνται περίπου 10 μέρες για να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα ενός μέτρου. 

Επίσης, οι ειδικοί επιμένουν ότι στα σχολεία η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μειωμένη. 


Εν όψει αυτών προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση για κλείσιμο (και) των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Πολύ περισσότερο όταν το μέτρο αποσκοπεί στον περιορισμό της ελάχιστης κινητικότητας που προκαλεί η κίνηση των γονέων να μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο. 


Πρόκειται για κινητικότητα με μηδαμινό συγχρωτισμό. Πηγαίνουμε τα παιδιά μέχρι την είσοδο του σχολείου, φορώντας τις μάσκες μας και η όποια μηδαμινή συναναστροφή με άλλους γονείς γίνεται σε εξωτερικό χώρο και ως επί το πλείστον με αποστάσεις. 


Από την άλλη πλευρά, ότι η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας προκαλεί σημαντικές κοινωνικές, εκπαιδευτικές και ψυχολογικές δυσλειτουργίες σε πολύ μεγάλες ομάδες ευαίσθητου πληθυσμού και περαιτέρω ζημιές στην οικονομία, καθώς οι γονείς που έχουν παιδιά που μένουν σπίτι αναγκάζονται να μην εργαστουν ή να εργαστούν με πολύ μειωμένη απόδοση. Τα προβλήματα αυτά επιτείνονται με την πρόβλεψη για μεσημεριανά μαθήματα συνολικά 3 ωρών.


Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική. Μία φορά στην ζωή μας περνάμε την τρίτη δημοτικού. Μία φορά παίρνουμε τις γνώσεις αυτής της τάξης. Η διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι μέσο ακραίο και πρέπει να γίνεται μόνον όταν τούτο είναι το έσχατο μέσο. 


Στα δικά μου μάτια, η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Η γνώμη μου θα άλλαζε μόνο αν προέκυπτε ότι αυτή η ελάχιστη κινητικότητα του πήγαινε-έλα στο σχολείο είναι τόσο κρίσιμη για τη μετάδοση του ιού, που τορπιλίζει τις θυσίες που συνεπάγεται το κλείσιμο όλων των άλλων τομέων της ζωής, πράγμα για το οποίο προς το παρόν δεν έχω πεισθεί. 


Αυτό που θεωρώ πάντως αδιανόητο είναι ότι από Δευτέρα θα κλείσουν δημοτικά ακόμη και σε περιοχές με ελάχιστα κρούσματα.  


Η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας είναι μια καθημερινή άσκηση, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας. Πολύ περισσότερο όταν οι κρίσεις τραβούν χρονικά. 


Την άσκηση αυτή δεν την κάνουν μόνοι οι επιδημιολόγοι. Οφείλουμε να τους ακούμε προσεκτικά για να δούμε τι θα βάλουμε στη μια πλευρά της ζυγαριάς. Την άλλη πλευρά της ζυγαριάς την γεμίζουν ειδικοί άλλων κλάδων. Και την ζύγιση την κάνουν οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι. 


Ελπίζω ότι η διαδικασία έγινε και σήμερα, αν και οι διαρκείς ανακοινώσεις των πορισμάτων της επιτροπής των επιδημιολόγων δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου