Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Με Τετάρτη αντί Παρασκευής αμέσως καλύτερα


Χθες το βράδυ στις 19:30 ανακοινώθηκαν μια σειρά από πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία COVID-19. Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν ήταν αρκετά περίπλοκες: Προστέθηκαν περιοχές «βαθέος κόκκινου» χρώματος, ενώ επιβλήθηκαν πρόσθετες ρυθμίσεις για τις «απλώς» κόκκινες περιοχές.

Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο για την λειτουργία take away της εστίασης, το οποίο μετά από λίγο κρίνοντας ότι το μέτρο τελικά δεν ήταν ενδεδειγμένο ανακάλεσε.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (19:00) δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ καμία διάταξη που να θέτει σε ισχύ όσα αποφασίστηκαν χθες το βράδυ.

Σήμερα όλο το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κλπ. δεν λειτούργησαν απλά και μόνο επειδή υπήρξε χθες βράδυ μια συνέντευξη τύπου. Η εν ισχύι ΚΥΑ (που ισχύει μέχρι τις 06:00 της 8.2.2021) δεν απαγόρευε την λειτουργία του λιανεμπορίου.

Οι παράγοντες της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα οι δικηγόροι το βιώνουμε αυτό κάθε εβδομάδα. Η ΚΥΑ που μεταξύ άλλων ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων δημοσιεύεται κάποια στιγμή κάθε Σάββατο και ορίζει το πλαίσιο που ισχύει από την Δευτέρα και για μια εβδομάδα. Μέχρι την Παρασκευή είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα ράδιο αρβύλα: ο καθένας έχει ένα φίλο στο Υπουργείο που έχει πολύτιμη πληροφορία για το τι θα ισχύσει από βδομάδα. Η προπαρασκευή για τα δικαστήρια των επομένων ημερών είναι μέχρι την τελευταία στιγμή υπό αίρεση με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα της προετοιμασίας, για την εργασία χωρίς πληρωμή, για το σπάσιμο νεύρων.

Όλα τα παραπάνω θα αποφεύγονταν αν υπήρχε ικανό διάστημα ανάμεσα στο χρόνο λήψης των αποφάσεων και το χρόνο θέσης σε ισχύ των νέων κανόνων. Είναι απολύτως λογικό, όταν οι αποφάσεις διαμορφώνονται ως γενικό πλαίσιο την Παρασκευή το βράδυ, να απαιτείται κάποιος χρόνος για να αποτυπωθούν οι αποφάσεις αυτές σε κανόνες δικαίου. Όταν δε οι κανόνες τίθενται σε ισχύ σε λίγες ώρες από την δημοσίευσή τους, είναι εύλογο και λάθη να γίνονται και να αιφνιδιάζονται άπαντες οι αποδέκτες των κανόνων.

Αν όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα μεσοβδόμαδα (π.χ. κάθε Τετάρτη) με χρόνο έναρξης εφαρμογής των μέτρων την Δευτέρα, όλα αυτομάτως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα. Και θα μειώνεται ο αιφνιδιασμός και θα υπάρχει μια άνεση χρόνου για «διόρθωση ημαρτημένων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου